• Magyar
  • English
  • Deutsch

6 dolog, amire érdemes figyelni ingatlan adásvételi szerződés esetén

Ügyvédválasztás: fontos, hogy az adásvételi szerződés elkészítésével ne úgynevezett „családi ügyvédet” bízzunk meg, hanem erre a szakterületre specializálódott ügyvédet, aki nem csak elkészíti a szerződést, hanem adó és illeték optimalizálásában kellő szakértelemmel tud tanácsot nyújtani

Tulajdoni lap: az adásvételi szerződést megelőzően elmaradhatatlan a 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap lekérése, hiszen senki sem szeretne olyan ingatlant vásárolni, aminek nem is az eladó a tulajdonosa, vagy amelyen nem várt terhek vannak

Adatok pontossága: fontos, hogy ellenőrizzük, hogy a szerződésben rögzített személyes adataink, valamint az ingatlan helyrajzi száma helyesen kerüljenek rögzítésre. Ha ugyanis ezek hibásan kerülnek a szerződésbe, akkor a földhivatali eljárásban hiánypótlásra vagy a kérelem elutasítására is sor kerülhet.

Előleg vagy foglaló? Az adásvételi szerződés megkötését megelőzően a vevő gyakran pénzösszeget ad át az eladónak előlegként vagy foglalóként. Fontos, hogy az összeg átadásakor, de legkésőbb a szerződésben rögzítésre kerüljön, hogy ezen összeg előlegként vagy foglalóként szolgál. Ugyanis egyáltalán nem mindegy melyikről beszélünk.

Tehermentes ingatlan: vevő a legtöbb esetben tehermentes ingatlanhoz kíván jutni. Ezért fontos annak biztosítása a szerződésben, hogy az ingatlan tehermentesítése .

Bejegyzési engedély: az ingatlan adásvételi szerződésnek lényeges eleme, hogy az eladó hozzájárulását adja ahhoz, hogy a vevő tulajdonjoga az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre kerüljön.