• Magyar
  • English
  • Deutsch

Itt a jó idő, kezdődnek az építkezések néhány ötlet, hogyan spórolhatnak akár milliókat is!

ÁFA-visszatérítésre új családi házat építő magánszemély jogosult, amennyiben ő maga bonyolítja le az építkezést. A támogatás  nemcsak az építkezésre vehető igénybe, hanem az építési telek megvásárlásához is.

Az egyik leggyakoribb kérdések a tetőtér-beépítésekre és a hozzáépítésekre vonatkoznak. Ezek új építésnek minősülnek a támogatás szempontjából?

A tetőterekre vonatkozóan a tetőtér beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel létrehozott lakás akkor minősül új lakásnak, ha a tetőtér beépítés vagy emelet-ráépítés kapcsán legalább két új önálló albetétként nyilvántartott, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező, újabb lakás jön létre.

Az új lakásnak ezen kívül vannak még fontos kitételei:

Kel, hogy legyen benne legalább egy 12 m2-t meghaladó lakóhelyiség ,egy a főzés céljára is alkalmassá tett, legalább 4 m2-es helyiség, valamint WC és fürdő. Kell legyen közműves villamos szolgáltatás, közműves szennyvíz-elvezetés, közműves ivóvíz-ellátás, és egyedi fűtési rendszer.

Ezeknek a feltételeknek tehát mind meg kell felelni akkor, ha ÁFÁ-t szeretnénk visszaigényelni!

A maximális hasznos alapterület 300 m2. E fölött nem jár a támogatás, függetlenül attól, hogy a házba hányan költöznek. Teleknél nincs korlátozás.